Popravila zlomljenih konic in odkruškov

Zlomljene konice, zvita rezila, odkruški … vse to se zgodi nožem, ki se nato na srečo − in pogosto − znajdejo v izurjenih rokah naših mojstrov brušenja. Tudi ob pazljivi uporabi lahko pride do nesreče, zato brez skrbi: še tako velika poškodba se lahko popravi!

Poškodbe odpravljamo v sklopu rednega servisa, zato lahko k naročilu dodate tudi takšne nože. Nože s poškodovanim rezilom zapakirajte po običajnem postopku. Ob naročilu vam ni treba doplačati za popravilo, saj vas bomo pred odpravljanjem poškodbe kontaktirali ter obvestili o obsegu popravila in znesku doplačila. Preden nože odpošljemo, poravnate doplačilo z načinom plačila, ki ste ga uporabili za naročilo.

Odkruški na rezilu

Cena: ceno popravila določimo glede na globino poškodbe – popravila manjših poškodb so brezplačna, popravila večjih poškodb obravnavamo po ceniku. O znesku popravila vas bomo predhodno obvestili.

Najpogostejša poškodba pri nožih so odkruški, ki nastanejo zaradi grobe uporabe, neprimerne rezalne podlage ali strganja z rezilom po podlagi. Večje poškodbe nastanejo, kadar s tankim nožem zarežemo v trd material. Na srečo je večino takšnih poškodb mogoče preprosto odpraviti. Obnova rezila zaradi manjših odkruškov je brezplačna, popravilo vseh poškodb, globljih od 2 mm, pa je plačljivo. Pred vsakim večjim posegom vas bomo kontaktirali, da se dogovorimo o obsegu popravila.

Zlomljena konica

Cena: manjši zlomi 3 €, večje poškodbe se obravnavajo glede na posamezni primer. O znesku popravila vas bomo predhodno obvestili.

Pri popravilu zlomljenih konic vedno ohranimo osnovno obliko noža. Material odvzamemo s konice rezila, zato da ohranimo prvotno krivino trebuha in ne spremenimo načina sekljanja in rezanja, ki ste ga navajeni. Pričakujete lahko, da bo rezilo krajše vsaj za dolžino odlomljene konice ali še krajše. Če bo servis zahteval večje posege in bo treba spremeniti tudi obliko spodnjega dela rezila, vas bomo o tem predhodno obvestili.

Zvita rezila

Cena: cena popravila znaša 2−5 €, vsako zvito rezilo pa obravnavamo glede na posamezni primer in pred popravilom potrebujemo vaše soglasje. O znesku popravila vas bomo predhodno obvestili.

Pri zvitih rezilih je končni rezultat popravila odvisen od materiala, iz katerega je izdelan nož. V nekaterih primerih namreč rezila ne bo mogoče v celoti povrniti v prvotno stanje, vendar bo povsem primerno za uporabo. O vsakem večjem posegu se bomo z vami posvetovali pred začetkom popravila.

Pri izjemno zvitih konicah rezila bomo v nekaterih primerih morali odstraniti nekaj materiala s konice noža in ga skrajšati. V tem primeru bomo sledili istemu postopku kot pri zlomljenih konicah.

Zakaj se noži poškodujejo?

Do zlomov in poškodb običajno pride zaradi grobe uporabe, neprimerne rezalne podlage, pretanko nabrušenega rezila, padcev na tla in drugih nesreč pri kuhanju ali prevozu nožev.

Na robu rezila se lahko odkrušijo predvsem noži iz jekel z večjo trdoto. Zlato pravilo ohranjanja ostrine je torej, da nož vedno uporabljamo za predviden namen.

Tako kot debela in močna kuhinjska sekirica ne bo nasekljala čebule na prosojno tanke rezine, tudi super oster in tanek nož Santoku ne bo zasijal v svoji najboljši luči pri rezanju kosti in odpiranju kokosa.

   
  Kateri so najpogostejši vzroki za poškodbe na rezilih?

  • Neprimerna uporaba, na primer rezanje zamrznjene hrane, kosti, trdega sira (parmezan je velik sovražnik tankih nožev), domačega kruha s trdo hrustljavo skorjo ipd. Za rezanje takih sestavin se izogibajte uporabi tankih in občutljivih nožev in zanje raje uporabite primerne nože.
  • Trda rezalna podlaga: keramični krožniki, kovinski pekači, steklene površine, kamniti pulti ipd. Tudi rezalna deska iz zelo trdega lesa (na primer bambusa) lahko poškoduje nož.
  • Do mikropoškodb na rezilu lahko pride tudi zaradi strganja z rezilom po kuhinjski deski! Naostreno rezilo, »debelo« le nekaj mikronov, je oblikovano tako, da se sorazmerno dobro upira navpičnim pritiskom. V primeru strganja pa na rezilo deluje prečna sila, ki lahko rezilo močno poškoduje. Kadar želite postrgati zelenjavo z deske v lonec, obrnite rezilo in jo postrgajte s hrbtenico noža!
  • Premajhen brusni kot rezila, ki je pretanko in preobčutljivo za sile običajne uporabe, zato se poškoduje.
  • Padec noža z višine na trda tla.
  • V nekaterih (redkih) primerih pride do poškodbe na rezilu zaradi napake pri izdelavi noža, običajno pri postopku toplotne obdelave. V takih primerih se začne rob rezila drobiti in nož je treba reklamirati.

  brušenje in popravilo nožev

  KnifeSOS

  Naroči brušenje nožev